TAVASZI BÖJT – mitől függ a siker? - Dorim

TAVASZI BÖJT – mitől függ a siker?

Gyógyászati és spirituális előnyei miatt szinte minden vallás igenli a böjtöt. Őseink is böjtöltek, amikor tél végén megcsappantak az élelmiszer-tartalékok. A tavaszi böjt megszabadítja a testet a nehéz, zsíros, sós téli ételektől és előkészít a tevékeny nyárra, ugyanakkor a túlzásba vitt léböjt legyengíti a testet, és hízást okoz.

Elvonulásokhoz, meditációhoz, elmélyült gyakorlatokhoz is szoktam étrendet írni – a böjt mindezen tevékenységeket támogatja, azonban a szélsőséges reakciók elkerülése érdekében mindig az adott személyhez szükséges igazítani a böjtöt. 

Fiziológiai háttér

A böjt a normál emésztést háttérbe helyezve a testben elindítja az egyéb méregtelenítő folyamatokat, mobilizálódnak a toxinok, majd kiürülnek. Az emésztőszervrendszer megújul, hiszen nincs annyi munkának kitéve. A máj sincs folyamatos újabb feladatra késztetve, így az is regenerálódik.

Biztos hallottad már, hogy elsavasodott a szervezetünk, lúgosító vizek és tabletták garmada található meg a boltok polcain. 

..de tulajdonképpen mi az, hogy elsavasodott a szervezetünk?

A nagy zsír és fehérjetartalom, valamint a sok finomított cukor, a gyógyszermaradványok mind-mind hozzájárulnak ehhez az állapothoz, de a tej is savképző, ezért nem ajánlom este fogyasztani, főleg cukorral (kakaó) hiszen laryngospasmus is kialakulhat, fulladásos asthma-szerű tüneteket okozva.

Csakis egy enyhén lúgos pH-jú szervezet képes védekezni a savképző állapotok ellen -ilyen a stressz, a mozgásszegénység és a silány élelmiszerek. 

A legtöbb lúgot a csírák, zöldségek, búzafű, gyógyfüvek termelik. Egyszerű eljárásokkal is drámai változásokat tudunk elérni – pl. ha beáztatjuk a gabonaszemeket vagy hüvelyeseket, mivel így beindul a csírázás, ami lúgot képez. Ha jobban megrágjuk az ételt, a nyál bázikus jellegénél fogva szintén ezt eredményezi.

Hogyan böjtöljünk? 

Mivel az emberek több építő ételt fogyasztanak, egy bizonyos ponton ezt koplalással próbálják meg kompenzálni. Ez a jóléti társadalmak nagy zsákutcája, holott tudjuk, hogy bizonyos növekedési szint után már nem vezethet feljebb, csak lejjebb az utunk – a Föld kimerülése is ezt mutatja. Éppen ez a magyarázata, hogy miért gyógyítjuk a többlet-betegségeket böjttel.

ÉPÍTŐ – LEBONTÓ szakaszok váltják egymást — túlevés —koplalás – majd azt megint törvényszerűen túlevés követi.

A SZERVEZETET NEM LEHET BECSAPNI…

Általánosan elterjedt szemlélet szerint minél radikálisabb és gyorsabb a böjt, annál jobb. Azonban tapasztalataim szerint az ún. sattva típusú /tisztító/ alapanyagok mértékletes használatával a böjt bár lasúbb, de eredményesebb!

Praxisomban egyesítettem a kettőt, tehát az általam összeállított étrend olyan ételekből áll, melyek egyszerre építenek és tisztítanak.

AZ ILYEN BÖJT NAGYON EREDMÉNYESEN GYÓGYÍTJA A FESZÜLT ÉLETET ÉLŐ EMBEREKET.

Ki, hogyan böjtöljön? – személyes állapot figyelembevétele:

Meleg – mindig melege van, nem szereti a meleget, hideg italokat iszik, piros az arca

Többlet – robosztus alkat, erős a hangja, erőteljes pulzusa van, magas a vérnyomása, lepedékes a nyelve 

➙ nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel és ezek leveivel böjtöljön.

Hideg – rázza a hideg, fázik, sápadt, gyűlöli a hideget, nagyon vonzódik a meleghez 

➙ főtt gabonákkal, főtt zöldségekkel, gyógyteákkal kiegészítve lesz sikeres a böjtje.

Hiány jellegzetes tüneteivel – gyenge, sovány, sápadt, alacsony a vérnyomása, nyelvén nincs lepedék 

➙ nem szabad böjtölnie.

NAGYON FONTOS, HOGY KOMOLYABB, TÖBB NAPOS BÖJTÖT CSAKIS SZAKMAI SEGÍTSÉGGEL VÉGEZZENEK AZ EMBEREK, MERT A MÉREGANYAGOK KIVÁLASZTÁSA ERŐSEBB LEHET A KIVÁLASZTÓ SZERVEK TEHERBÍRÁSÁNÁL!

A legfontosabb, hogy milyen indíttatással csináljuk a böjtöt: Mi a szándék? Üdvös, ha ezt tudatosítjuk, megfogalmazzuk magunkban, vagy akár leírjuk.

A böjt eredményét az indíttatás, és az határozza meg, hogy miként tudjuk pozitív hozadékait annak végeztével a mindennapokba beépíteni.