Hashimoto thyreoiditis - Dorim

Hashimoto thyreoiditis

A pajzsmirigy az anyagcsere folyamatok fő irányítója.

Nem önmagában jelentkezik a betegség, hanem számos előzménye van. A megoldás is csak a gyökerektől eredhet, így erre koncentrálunk a terápia során is:

A máj regenerációja: a pajzsmirigy funkcióinak 80%-ában részt vesz. A májban lévő enzimek alakítják át a T4 nevű pajzsmirigy hormont T3-má, ami az aktív forma. (Egyébként a bennük lévő jódot jelöli a 3 és a 4)

Rengeteg zsír, vegyi anyag, finomított és ízfokozókkal, stabilizátorokkal, tartósítószerrel ellátott élelmiszer szétzilálja a májban lejátszódó több száz bonyolult biokémiai folyamatot. Egy elakadt, pangó, túlmelegedett májban, és ennek következtében az egész testben fennakad az energiaáramlás, milliónyi testi-lelki problémát okozva. A pajzsmirigy a zsír égésének ütemét szabályozza, és összeköttetésben áll a májjal. Pangó máj esetében gomócot érezhetünk a torkunkban még akkor is, ha nincs fizikai oka.

A hosszú éveken át tartó magas ösztrogénszint is vezethet pajzsmirigy-alulműködéshez, hiszen az ösztrogén blokkolja a pajzsmirigy hormon receptorait. A májat is károsítja a túl sok ösztrogén, ezért a máj károsodásán keresztül is okozhatja a problémát.

Az ösztrogéndominanciát több dolog is okozhatja: a túlzott mennyiségű szója-és gabonaételek, adalékanyagok, húsokban lévő hormonok, túl sok alkohol és a fogamzásgátlók. Megoldás: visszaszorítani az ösztrogéndominanciát okozó tényezőket, a goitrogén (pajzsmirigynek ártó) hatóanyagokat, ugyanakkor bevinni a megfelelő étrendi és fitoterápiás hatóanyag-kombinációkat, melyek hatékonyan regenerálják a pajzsmirigyet.

Az alacsony jódbevitelt szintén meg kell említenem – sajnos Magyarországon nagyon kevés magas jódtartalmú élelmiszert fogyasztunk. Így a jódbevitel megemelése hatékony lehet a betegség bizonyos szakaszaiban.

Minden betegség a bélben kezdődik (Hippokratész)

Így a bélrendszer regenerációja a pajzsmirigy gyógyítása esetén sem elhanyagolható!

A bélfal belső borítása megakadályozza az autoimmunitást! Az utóbbi évek gasztroenterológiai kutatásai egy – elemeiben már régen ismert – ám mégis mostanában kifejlődő tudományterület irányában mozdultak el. A bélidegrendszer sejtjei a bél falában helyezkednek el; az itt található idegsejtek száma meghaladja a gerincvelő sejtjeinek a számát, így nem csoda, hogy sok közlemény ’második agy’ elnevezéssel illeti.

Az agyi működésekben fontos szerepet játszó szerotonin döntő többsége a bélben képződik, ez felelős – többek között – a boldogságérzet kialakulásáért.

Kísérleti tény, hogy stressz hatására állatokban radikális változás áll be a bélflóra összetételében. Míg a normális körülmények között élő állatok bélflórájára igen változatos, több száz féle baktérium törzsből áll, a stresszes körülmények hatására a bélflóra változatossága erősen lecsökken és ez elsősorban a jótékony hatású baktérium törzsekre igaz. Ezzel egyidejűleg a kórokozó baktériumok aránya megnövekedik. Nem a stresszt kell kizárni (mert nem is lehet) hanem az arra adott válaszokat -a stresszkezelési módszereket szükséges fejleszteni – amit az ún. mélyrelaxációs tudati terápiával érhetünk el a leghatékonyabban.

A legújabb kutatási eredmények bebizonyították, és saját tapasztalataim is alátámasztották, hogy az autoimmun kórképekben gyakoribbak bizonyos táplálékintoleranciák. Valójában egyik a másikból következik, és kéz-a kézben járnak.

A magyarázat most is nagyon logikus:

A mikrobiom felborulásának következtében megváltozott bélfal-permeabilitás (Leaky gut syndrome) a táplálékintoleranciák melegágya – mely Európában is népbetegségnek számít – az emberek több mint negyven százalékának a mindennapjait keseríti meg.

Károsodott permeabilitás (áteresztő képesség) esetén ugyanis részlegesen lebomlott táplálékmolekulák is a keringésbe jutnak, az aktiválódó immunrendszer által termelt IgG-típusú ellenanyagok pedig változatos tünetek megjelenéséhez vezetnek.

A fokozott permeabilitás (leaky-gut szindróma / áteresztő bél szindróma / lyukas bél sy.) kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: bélflóra megváltozása, hyperaciditás, egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelés, fertőzések, tartósítószerek, alkohol, nikotin, stressz, stb.

A kialakult immunválasz gyulladást indukál, mely krónikussá válhat, az egész szervezetben tüneteket okozva, nem csak a gyomor-bélrendszerben.

Az autoimmun pajzsmirigy-betegség gyógyításának 3 pontos protokollja

1., Eltávolítjuk a kiváltó ágenseket /máj regenerációja/ teljes méregtelenítés (3-6 hét)

2., Csökkentjük a bélfal átjárhatóságát  (3-6 hónap)

-rossz baktériumok kiéheztetése

-jó baktériumok táplálása

3., Tápláljuk a pajzsmirigyet

 

A fentiek értelmében a holisztikus terápia kritikus pontjai a következők:

-SZUPPLEMENTÁCIÓVAL VALÓ GYÓGYÍTÁS (Vitaminok, antioxidánsok)

-FITOTERÁPIA

-ÉTRENDI HATÓANYAGOKKAL VALÓ GYÓGYÍTÁS

-BÉLFLÓRA REGENERÁCIÓ

-GOITROGEN FAKTOROK KIZÁRÁSA

-GONDOLATI/TUDATI TERÁPIA

-LÉGZÉSTERÁPIA

-CÉLORIENTÁLT MOZGÁSPROGRAM

 

JAVASOLT VIZSGÁLATOK

Az állapot javulását ellenőrizzük a következő értékek monitorozásával

1., Széklettenyésztés alapvizsgálat 6000 .-

https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/szeklettenyesztes-alap-vizsgalat

E mellé székletből enterovirulens E. coli szűrés 3000 .-

https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/szekletbol-e-coli-o124-szures

Széklet emésztettség 4200 .-

https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/szeklet-emesztettseg

Széklet vér immunológiai kimutatása 1600.-

https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/szeklet-ver-immunologiai-kimutatasa

2., Vizeletből sarjadzó gomba (candida) tenyésztése 5000.-

https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/sarjadzo-gomba-tenyesztese

Összesen 19.800 forint.

3., Vér kontroll 3 havonta a következő értékekkel:

TSH

TPO Antibodies (anti-TPO)

Thyroglobulin Antibodies  (Tg Ab)

Free T4

Free T3

Reverse T3

JELENTKEZEM