A Crohn-betegség (Morbus Crohn) az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos betegsége (angolul: inflammatory bowel disease, IBD), mely a bélfal minden rétegét érintheti. A betegség pontos oka ismeretlen. 1

A jelenleg alkalmazott gyógyszerek mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak végleges gyógyulást.

Az elmúlt néhány évtizedben a Crohn-betegség gyakoribbá vált nyugaton és a fejlődő országokban.

Kevésbé fejlett országaiban csak nagyon ritkán fordul elő Crohn-betegség. Magyarországon kb. 15 000 embert érint.

Incidenciája és prevalenciája hagyományosan a nyugati típusú, iparilag és gazadaságilag fejlett társadalmakban magasabb.2

Ezeken az adatokat fontos tudni, hogy lássuk, miért a következő az álláspontom:

Nyilvánvaló összefüggést láthatunk a “fejlett” társadalmak érintettsége és a regionális élelmiszeripari ellátottság között. 

Nem csak élelmezés szempontjából hasonlók a fenti területek, de hasonló foglalkozási,-és életmód-tendenciákat is megfigyelhetünk.

Magyarán ugyanazzal az élelmiszeripari hulladékkal etetnek minket, és ugyanabba a mókuskerékbe kényszerítenek -az agyunkat átmosó, ál-szükségleteket keltő reklámok által.

A nyugati medicina gyógyszeres- és dieto-terápiájának láthatjuk hatásosságát: a rengeteg szintetikummal egyre súlyosabb állapotba taszítják a betegeket. 

No de térjünk is át az egyéni felelősségünkre, hiszen a hárítás nem vezet megoldásra, és mi a megoldástért vagyunk itt.

Földünk kb 4,6 milliárd éve alakult ki, élő rendszerek 3,5 milliárd éve vannak jelen. Az ember 300 ezer éve jelent meg, mely időszak alatt számos civilizáció virágzott és tűnt le. A mi társadalmunk csak kb 2000 éve számítja idejét.

Ennek tudatában nyilvánvaló, hogy minden korszaknak megvoltak a maga nehézségei és előnyei is. A mi mai korszakunk kétség kívül legnagyobb nehézsége az iparosodás és technikai fejlődés következtében kialakult torz szociális helyzetek.

De mi, egyének, akik részesei vagyunk ennek a civilizációnak, kultúrálisan mégis individumok vagyunk -tehát van egyéni döntésképességünk és felelősségünk a saját életünk felett. Megválaszthatjuk, hogy miben hiszünk, hogy milyen értékek mentén élünk, és azt is, hogy mit eszünk, mit nézünk a tv-ben vagy a neten, sőt azt is, hogy mire gondolunk és milyen érzéseket hagyunk magunkon eluralkodni. Nem csak társadalmilag, de egyénileg is megvannak a nehezítő körülmények -kinek, mi.

De mindezek tudata soha nem hozott még eredményt a gyógyulásban, csakis az, ha ahelyett, hogy a problémákra koncentrálnánk -elkezdünk a megoldásra tekinteni.

Mennyi minden rossz van, és mennyi minden hátráltat és nehéz -mondja az elsorvadt, beteg részem.

Mennyi megoldás van, és milyen jó, hogy én döntöm el, hogy mit eszem -gondolatban, érzésekben és fizikai táplálékban is!!

Források

  1. Baumgart DC, Sandborn WJ. (2012. November). „Crohn’s disease.” (angol nyelven). Lancet. 380(9853), 1590-605. o.
  2. World Journal of Gastroenterology. Jul 7, 2018; 24(25): 2741-2763
    Published online Jul 7, 2018. doi: 10.3748/wjg.v24.i25.2741

Leave a comment